Тelefon Kontaktirajte nas

DONIRANE JAJNE ĆELIJE

Ženama koje iz raznih razloga ne mogu da zatrudne sa svojim jajnim ćelijama, pruža se mogućnost lečenja neplodnosti pomoću doniranih jajnih ćelija od naših donorki iz programa doniranja.

U Češkoj republici je lečenje sa doniranim jajnim ćelijama dozvoljeno zakonom i strogo zakonom kontrolisano. Naše donorke su mlade žene starosti 18-32 godina. Radi se uglavnom o studentkinjama fakulteta ili mladim majkama na porodiljskom.

Sve donorke moraju da prodju kroz propisane preglede (ginekološke, psihološke itd.). Veoma važna su takođe i genetska ispitivanja, isto tako i pregledi seksualno prenosivih bolesti (HIV, hepatitis B, hepatitis C, sifilis).

Doniranje jajnih ćelija je lečenje IVF / ICSI. Jajne ćelije anonimne donorke se oplode spermijama partnera, eventualno od donora. Dobijeni embrioni su isključivo vlasništvo para i spremni su za transfer. Embrioni koji su višak su uglavnom zamrznuti i čuvaju se u kriobanci. Oni su ženi-primaocu dostupni za eventualni sledeći ciklus. (Krioembriotransfer).

Prema Češkoj legislativi i Evropskoj direktivi je doniranje jajnih ćelija sasvim dobrovoljni čin. Ni u kom slučaju donorkama ne pripada bilo kakva finansijska nagrada. Ceo proces doniranja je, sa obe strane, sasvim anoniman. Anonimnost važi i za donora i primaoca uključujući i decu koja su pomoću ove metode rodjena.

Mi, kao medicinski institut, smo dužni da čuvamo medicinske zapise donora na period od 30 godina. Klinika Ferticare Prague SE, se vodi kao institut za vantelesnu oplodnju. Imamo licencu SUKL i podležemo strogim i redovnim kontrolama koje u tu svrhu sprovode državni organi (Državni institut za kontrolu zdravstvene nege - SUKL, Ministarstvo zdravlja ČR).

Indikacije za lečenje pomoću doniranih jajnih ćelija:

  • Lečenje hemoterapijom
  • Hromozomalna aberacija/ Hromozomalne anomalije/ druge genetske bolesti
  • Prevremena menopauza
  • Loši jajnici
  • Smanjena funkcija oocita/ovarijalna rezerva
  • Dalje policistični jajnici, endometrioza, neprohodni jajovodi

U slučaju dodatnih pitanja i informacija se ne ustručavajte da nas kontaktirate.

DONIRANI EMBRIONI

Ukoliko nije moguća trudnoća sa spermijama partnera a, na žalost, ni sa sopstvenim jajnim ćelijama, za lečenje neplodnosti služe donirani embrioni od naših donora. Klinika Ferticare Prague SE ima sistem za traženje odgovarajućih donora, što omogućava vrlo brzu realizaciju, bez dugog čekanja. Doktor IVF izabere odgovarajuću donorku i donora na osnovu unapred ispunjenog upitnika žene-primaoca i partnera. Uvek se maksimalno trudimo da nadjemo pogodne donore, tako da se držimo fenotipa para. U slučaju da primaoci nisu iz Evrope i zainteresovani su samo za donorku i donora odredjene etničke grupe, može da dodje do produženja i čekanja, zbog traženja odgovarajućih donora.

Prema Češkoj legislativi i Evropskoj direktivi, doniranje embriona je sasvim dobrovoljni čin. Postupak i lečenje je isto kao i u slučaju doniranih jajnih ćelija i spermija. Donori nikako ne smeju da budu nagradjeni za svoj čin. Ceo proces doniranja je sa obe strane sasvim anoniman. Anonimnost važi za oba donora i primaoca uključujući i decu koja su rodjena putem ove metode.

Mi, kao medicinski institut, smo dužni da čuvamo medicinske zapise donora na period od 30 godina. Klinika Ferticare Prague SE se vodi kao institut za vantelesnu oplodnju i genetiku. Imamo licencu SUKL i podležemo strogim i redovnim kontrolama koje u tu svrhu sprovode državni organi (Državni institut za kontrolu zdravstvene nege - SUKL, Ministarstvo zdravlja ČR).

DONIRANI SPERMATOZOIDI

Ukoliko nije moguće do trudnoće doći spermatozoidima partnera, za lečenje neplodnosti služe donirani spermatozoidi od naših donora.

U Češkoj republici je lečenje sa doniranim spermatozoidima dozvoljeno zakonom i strogo zakonom kontrolisano. Naši donori su muškarci starosti 18-32 godina, uglavnom studenti fakulteta. Svi donori moraju da imaju obavljene propisane preglede, takođe i psihološki pregled. Veoma važna su takodje i genetska ispitivanja, isto kao i pregledi na seksualno prenosive bolesti (HIV, hepatitis B, hepatitis C, sifilis).

Lečenje sa doniranim spermatozoidima je lečenje IVF/ ICSI, u kojem se jajne ćelije žene oplodjuju spermatozoidima donora. Ovako dobijeni embrioni su isključivo vlastništvo para i spremni su za embriotransfer. Embrioni koji su višak su zamrznuti i čuvani u kriobanci, i dostupni su za eventualni sledeći ciklus. (Krioembriotransfer).

Prema Češkoj legislativi i Evropskoj direktivi je doniranje spermatozoida sasvim dobrovoljni čin. Donori ne smeju nikako da budu nagradjeni za svoj čin. Ceo proces doniranja je sa obe strane sasvim anoniman. Anonimnost se tiče oba donora i primaoca uključujući i decu koja su putem ove metode rodjena.

Mi, kao medicinski institut, smo dužni da čuvamo medicinske zapise donora na period od 30 godina. Klinika Ferticare Prague SE se vodi kao institut za vantelesnu oplodnju i genetiku. Imamo licencu SUKL i podležemo strogim i redovnim kontrolama, koje u tu svrhu sprovode državni organi (Državni institut za kontrolu zdravstvene nege - SUKL, Ministarstvo zdravlja ČR).

Indikacije za lečenje pomoću doniranih spermatozoida:

  • Azoospermija
  • Slab kvalitet spermatozoida
  • Genetske i nasledne bolesti muškog pola